3 yaş Şubat 2017 Aylık Plan

M.E.B ÖZEL NEŞELİ ÇOCUK ANAOKULU                                              

                     2016-2017 ŞUBAT AYI 3 YAŞ AYLIK PROGRAMI

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

  • Hayvanlar
  • İletişim ve haberleşme

Konularla ilgili olarak yapılan SOHBET ve BEYİN FIRTINASI ile çocukların konu hakkındaki düşüncelerini ifade etmeleri, yorum yapmaları sağlanır.

Görgü kuralları çizelgesi

  • Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğ

Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli bir etkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığışeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir.

Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge   sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir

TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLİĞİ

Türkçe dil etkinliklerinde hergün hikaye okuyoruz,hikaye bitiminde çocuklarımızla hikayenin konusu,anlatmak istediği,bize verdiği mesajlar hakkında sohbet ediyoruz,çocuklarımızın dikkat ve algısını ölçmek ve geliştirmek adına soru-cevap yöntemiyle karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz,böylelikle çocuklarımız kendini ifade etme ve özgüven konusunda artık daha da başarılılar.

                                                                                   PARMAK OYUNU
Lambalar yanıyor, (iki el parmakları açılır, yan yana getirilir.)
Pırıl pırıl parlıyor. (parmaklar açılır, kapanır.)
Aaaaa! elektrikler kesildi, (el ile ağız kapanır.)
Her taraf karanlık oldu. (iki el ile gözler kapanır.)
Babam sigortayı aldı, (sağ elle çene tutulur.)
Tamir etti, (işaret parmaklar birbirinin etrafında döndürülür.)
Sigortayı taktı. (sağ elle çene tutulur.)
Düğmeye bastım, (işaret parmak burna değdirilir.)
Her taraf aydınlandı. (parmaklar açılır, yukarıya doğru kaldırılır.)

 ŞARKI

İki uzun kulağım
Bir fısıltıyı duyar
Keskin güçlü dişlerim
Küçük bir kuyruğum var
Haydi haydi biliniz çok kolay bir adım var(2)
Bilemezseniz adımı darılırım çocuklar (2)
Ben havucu çok yerim
Lahanayı severim
Yokuşu hızla çıkar
İnişi güç inerim
Haydi haydi biliniz çok kolay bir adım var(2)
Bilemezseniz adımı darılırım çocuklar (2

 

OYUN ETKİNLİĞİ:                                                              

SAKLAMBAÇ:

Bahçede veya sınıfta oynanabilir. Çocuklar arasından seçilen ebe yüzünü duvara döndürür ve gözlerini kapatır. Çocuklar saklanır. Ebe oldu mu diye seslenir. Çocuklar oldu deyince ebe çocukları aramaya başlar. kimi görürse adını söyleyerek gözünü kapadığı yere döner,sobe der. İlk görünen çocuk ebe olur.

OYUN- DRAMA

MISIR PATLATMA

  • Çocuklar bir halka olurlar. Öğretmende halkaya katılıısır tanesiyiz. Şimdi bizi kızgın bir tavanın içine kaydırdılar ay çok sıcak, mısır taneleri kıpırdamaya başladı. Tavayı sallıısır taneleri hızlı hızlı sallanıyor ve işte patlamaya başladıısırlar ilginç şekiller alıp yere düşüyorlar."  şeklinde öğretmenin yönlendirmesiyle oyun oynanı
  • Bütün çocuklar patladıktan sonra öğretmen kendisine birkaç yardımcı seçer, mısırları

PANDOMİN

YENİ BİR GÜN
Uyuyoruz.Sabah oldu, uyanalım.Gözlerimizi açıyoruz.Kalkıyoruz.Lavobaya gidip yüzümüzü yıkıyoruz.Dişlerimizi fırçalıyor, saçımızı tarıyoruz.Pijamamızı çıkarıyor, elbisemizi giyiyoruz.Kahvaltı sofrasına oturuyoruz.Ekmeğe yağ sürüyor, üzerine biraz da reçel koyuyoruz.Çay biraz sıcak.Dikkatli içelim.
Tekrar elimizi yıkayıp, dişlerimizi fırçalayalım. Çantamızı alıp annemize el sallayıp evden çıkalım.

.

MÜZİK ETKİNLİĞİ –

 KIRMIZI BALIK

Kırmızı Balık Gölde
Kıvrıla Kıvrıla Yüzüyor
Balıkçı Hasan Geliyor
Oltasını Atıyor
Kırmızı Balık Dinle
Sakın Yemi Yeme
Balıkçı Hasan Tutacak
Sepetine Atacak
Kırmızı Balık Kaç Kaç

YENİ BİR GÜN
Uyuyoruz.Sabah oldu, uyanalım.Gözlerimizi açıyoruz.Kalkıyoruz.Lavobaya gidip yüzümüzü yıkıyoruz.Dişlerimizi fırçalıyor, saçımızı tarıyoruz.Pijamamızı çıkarıyor, elbisemizi giyiyoruz.Kahvaltı sofrasına oturuyoruz.Ekmeğe yağ sürüyor, üzerine biraz da reçel koyuyoruz.Çay biraz sıcak.Dikkatli içelim.
Tekrar elimizi yıkayıp, dişlerimizi fırçalayalım. Çantamızı alıp annemize el sallayıp evden çıkalım.

BİLMECELER

Gökte gördüm bir köprü rengi var 7 türlü (Gökkuşağı)

Renk renk paketlenir, çocukları sevindirir (Şeker)

SPOR ETKİNLİĞİ

Belirlenen mesafede yuvarlanır.
Belirlenen noktadan çift ayakla ileriye doğru

                   

                                                                                

DRAMA ETKİNLİĞİ

HAYALİ
Çocuklar daire şeklinde ayakta dururlar. Öğretmen aralarına girer ve elindeki çok ağır hayali topu bir çocuğa göderir. ağır topu alan çocuk, topun ağır olduğunu bedeni ve kollarının hareketleriyle ifade ederek topu başka bir arkadaşına gönderir, bu hayali ağır top tüm çocuklar arasında elden ele dolaşır en son öğretmene geri gelir ve öğretmen bu hayali ağır topu yere koyarak daha hafif bir top alır ve elinde zıplatma hareketi yaparak bir çocuğa gönderir. yine top tüm çocuklar arasında elden ele dolaşır. Daha sonra çok büyük, çok küçük toplarla oyun sürdürülür. 
Tartışma aşamasında çocuklardan yapılan çalışmaları anlatmaları istenir. neler hissettikleri, hangi toplala oynamanın daha kolay ve zevkli olabileceği farklı büyüklük ve ağırlıktaki bu toplala hangi oyunların oynanabileceği sorulur. 
Destekleyici etkinlik olarak da çocuklardan farklı büyüklüklerdeki toplar ya da nesnelerin resimlerini yaparak boyamaları istenebilir.

                                                                          

                                                                       

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ
YANARDAĞ DENEYİ

Malzemeler;

Plastik bardak, plastik tabak, karbonat, bant, kırmızı gıda boyası, alüminyum folyo, su, sirkedir.Plastik bardağı, plastik tabağın üzerine koyarak, alüminyum folyo ile sarıyoruz. Sonra içine karbonat ve gıda boyasını, Ardından da az su ve sirkeyi döküyoruz. Sonra yanardağımız patlıyor.

  • "Zeynep'in merakı" adlı hikaye anlatılı
  • Kış mevsiminin en güzel günlerinden birisiydi. Kar yağıyor çocuklar, parkta kar topu yapıp oyunlar oynuyorlardı. Zeynep ise pencereden olup bitenleri seyrediyor, bir yandan da annesini dinliyordu. Annesinin "bir yıl daha hiç anlamadan geçti." dediğini duydu. Ne demek istemişti ki annesi. Zeynep annesinin yanına koşğim yıl ne demek? Nasıl geçti? Ben niye görmedim?" diye sordu. Annesi gülümseyerek anlatmaya başladı. "Zeynep'ciğim mevsimler bir bir yaşanır sonbahar, kış, ilkbahar, yaz. İşte bütün mevsimler yaşandıktna sonra birtmiş yeni bir yıl başlamışİnsanlar, hayvanlar, bitkiler biraz daha büyümüşırayla gelirler. Zeynep öğrendiklerini arkadaşlarına anlatmak için annesinden izin aldı. Montunu giydi, şapka ve atkısını taktı. Koşarak arkadaşlarının yanına gitti. Annesinin anlattıklarını bir bir onlara anlattı. Sonra hep birlikte kışın tadını çıkarttııya kar topu oynadı

TEKERLEME

FINDIK-FISTIK

Fındık- fıstık

Kadifesi yastık

Al çık bal çık

Saydım sen çık.

PROJE VE BİREYSEL ETKİNLİKLER:

Haftalık konularımız ile ilgili eğlenceli bireysel ve proje çalışmaları yapıp konular hakkında beyin fırtınası yapacağız.

 

 

                                                                                

OKUMA YAZMA

Okuma yazma çalışmalarına Fotokopiler ve eğlenceli oyunlu çalışmalarımızla devam edeceğiz.

30’a kadar saymayı öğreneceğiz.

Şekil kavramı ve renk çaışmalarımız devam edecek.