3 yaş Mart 2017 ayı plan

M.E.B ÖZEL NEŞELİ ÇOCUK ANAOKULU                                              

                     2016-2017 MART AYI 3 YAŞ AYLIK PROGRAMI

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

  • Yeşilay haftası
  • Orman haftası
  • Dünya tiyatrolar günü
  • Kütüphane haftası

Konularla ilgili olarak yapılan SOHBET ve BEYİN FIRTINASI ile çocukların konu hakkındaki düşüncelerini ifade etmeleri, yorum yapmaları sağlanır.

Görgü kuralları çizelgesi

  • Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğ

Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli bir etkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığışeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir.

Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge   sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLİĞİ

Türkçe dil etkinliklerinde hergün hikaye okuyoruz,hikaye bitiminde çocuklarımızla hikayenin konusu,anlatmak istediği,bize verdiği mesajlar hakkında sohbet ediyoruz,çocuklarımızın dikkat ve algısını ölçmek ve geliştirmek adına soru-cevap yöntemiyle karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz,böylelikle çocuklarımız kendini ifade etme ve özgüven konusunda artık daha da başarılılar.

PARMAK OYUNU
BEN BİR AĞACIM
Ben bir ağacım (eller yana açılır)
bunlarda dallarım (parmaklar oynatılır)
dallarım bir çiçek açtı,iki çiçek açtı… (parmaklar teker teker açılır)
birden bir rüzgar çıktı,vuuu vuu  (bir sağa bir sola sallanılır)
bütün yapraklarım yere düştü (yere düşme hareketiyapılır)

 ŞARKI

Evimizde bir kedi var.Gece-gündüz fare arar

Gel pisi pisi git pisi pisi.Tut pisi pisi yut

Evimizde köpek var .Gece gündüz bekçilik yapar

Gel kuçu kuçu git kuçu kuçu.Tut kuçu kuçu yut

Evimizde bir ördek var.Gece gündüz solucan arar

Gel badi badi git badi badi.Tut badi badi yut

 

OYUN ETKİNLİĞİ:                                                              

Öğretmen öğrencilerin üzerine zıplayabileceği büyüklükte kırmızı, sarı ,mavi , yeşl fon kartonlarından önceden daire şeklini keserek hazırlar. Daire şekli büyük bir daire oluşturacak şekilde yan yana etkinlik alanına koyulur.Öğretmen Öğrencilerden rengini söylediği dairenin içerisine girmelerini ister.Öğretmen ismini söylediği öğrenciden dairenin içine ya da dışına zıplamasını ister.Etkinlik, tüm öğrencilerin daire şeklinin tamamının içine dışına zıplayıncaya kadar devam eder.

.

MÜZİK ETKİNLİĞİ –

TIRTIL
Ağaçta geziyor bir tırtıl
Yaprak yiyiyor kıtır kıtır
Pis tırtıl hain tırtıl
Yaprakları yeme kıtır kıtır

ŞARKI

Evimizde bir kedi var.Gece-gündüz fare arar

Gel pisi pisi git pisi pisi.Tut pisi pisi yut

Evimizde köpek var .Gece gündüz bekçilik yapar

Gel kuçu kuçu git kuçu kuçu.Tut kuçu kuçu yut

Evimizde bir ördek var.Gece gündüz solucan arar

Gel badi badi git badi badi.Tut badi badi yut

BİLMECELER

Benim iki kolum var,
Onun sekiz kolu var,
Denizlerde yaşar (Ahtapot)

Bahçede kırda dolaşır,
Evini sırtında taşır (Kaplumbağa)

SPOR ETKİNLİĞİ

Isınma hareketleri yapıldı

Belli bir yüksekliğe tırmanır.
Tırmanılan yükseklikten iner.

                                                  

DRAMA ETKİNLİĞİ

Çocuklardan gözlerini kapatmaları istenir. Hafif bir müzik eşliğinde çocukların hayal kurmaları söylenir. Şu anda bir ağacın altındasınız. Hafif bir rüzgâr esiyor. Burnunuza çiçek kokuları geliyor. Sizce bu çiçekler hangi renklerdedir. Düşünelim. Yavaşça gözlerimizi açalım.
Hangi kokuları duydunuz?
Çiçekler ne renkti?Siz en çok hangi rengi seviyorsunuz?
                                                                           

              

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ
TELEFON YAPMA
Her çocuğa yetecek kadar plastik bardak ve kibrit çöpleri, ip masaya yerleştirilir. Bardakların alt kısımları delinir. Bir ip ve kibrit yardımıyla bardaklar birbirine bağlanır. Böylece bir telefon elde edilmiş olunur. Aradaki ipi gergin tutarak telefonla konuşulabilir

KUŞ OLALIM
Her çocuk ne tür bir kuşu canlandıracağına karar verir.Gökyüzüne süzülerek uçar, kanat çırpar.Pelikan ve martılar denize dalıp balık yakalar.Serçeler gagalarıyla solucan çıkarır.Ağaçkakan böcekleri gagalar.Karga korkuluktan ürker.Leylek ağır ağır uçar, tek ayak üstünde dinlenir.

OYUN VE HAREKET

  • Bütün çocuklar daire şeklinde el ele tutuş
  • Öğretmen çocuklara önceden taklit edecekleri hayvanların isimlerini her çocuğa ayrı ayrı söyler.
  • "Ben bir sevgin çemberiyim. İçimde gezinen kedileri çok severim." denince adı kedi kedi konmuş çocuk halkanın içine girer.
  • Kedi taklidi yaparak bir sonraki hayvan ismi söylenene kadar halka içinde gezinir. Oyun bu şekilde devam eder.

PROJE VE BİREYSEL ETKİNLİKLER:

Haftalık konularımız ile ilgili eğlenceli bireysel ve proje çalışmaları yapıp konular hakkında beyin fırtınası yapacağız.Haftanın beş günü farklı sanat etkinlikleri ile çocukların kas becerilerini, düşünme becerilerini ve yaratıcılığını geliştirmek amacıyla çocukların kişisel hedef davranışlarına bir adım daha yaklaşıyoruz.

 

HİKAYE

  • "Ömer'in verdiği ders" adlı hikaye okunur.
  • "Ömer çok akıllı bir çocukmuş. Günlerden bir gün evinin önünde ki parkta oynamak için annesinden izin almış. Parkta en sevdiği arkadaşları çok heyecanlı bir oyun oynuyorlarmış. Merakla yanlarına koşmuş. "Arkadaşlar bu kadar heyecanla ne oynuyorsunuz?" diye sormuş. Arkadaşları "gel bk, sende çok eğşşlanmamış. Arkadaşları, küçücük bir kedi yavrusunu ortalarına almışlar ellerinde ki çubuklarla bir oyana bir bu yana koşturuyolarmış. Ömer donup kalmış.Arkadaşlarıışışşlar bizde birer küçük çocuğğer bizden büyük olanlar bizi bir kapana sıkıştırıp ellerinde ki sopalarla oyun oynadıklarını zannederek zarar verseler ne hissederdiniz? İşte bu kedicikte onlarıını özlüyordur." demiş. Çocuklardan biri Ömer'e hak vermiş. İkisi beraber yavru kediyi alıp, annesinin yanına götürmüş. Önce onların bu davranışlarına kızan diğerleri biraz düşündükten sonra, arkadaşlarına hak vermişşlarına zarar vermemeye söz vermişİşte o günden sonra, hayvanlar Ömer ve arkadaşlarının en iyi dostlarış.
  • Hikaye okunduktan sonra hikaye dramatize edilir.

                          

                                                     

OKUMA YAZMA

Okuma yazma çalışmalarına Fotokopiler ve eğlenceli oyunlu çalışmalarımızla devam edeceğiz.

35’e kadar saymayı öğreneceğiz.

Şekil kavramı ve renk çaışmalarımız devam edecek.

BEYİN FIRTINASI SORULARI

  1. Dört elin olsaydı ne yapardın?
  2. Bir sabah uyandın ve bir hayvana dönüştün hangisi olurdun ve nereye giderdin?
  3. Kapağını açmadan buzdolabının içini görebilseydik ne olurdu?
  4. İki kafan olsaydı ne yapardın?

AİLE KATILIMI

  • Velilere gazetelerdeki mutlu insan yüzlerini çocukları ile bularak daire içine almaları ve kesip bir kağıda yapıştırmaları