3 yaş Nisan 2017 Aylık Plan

M.E.B ÖZEL NEŞELİ ÇOCUK ANAOKULU                                              

2016-2017       NİSAN AYI 3 YAŞ AYLIK PROGRAMI

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

  • 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı
  • Trafik ve ilk yardım haftası

Konularla ilgili olarak yapılan SOHBET ve BEYİN FIRTINASI ile çocukların konu hakkındaki düşüncelerini ifade etmeleri, yorum yapmaları sağlanır.Haftanın beş günü farklı sanat etkinlikleri ile çocukların kas becerilerini, düşünme becerilerini ve yaratıcılığını geliştirmek amacıyla çocukların kişisel hedef davranışlarına bir adım daha yaklaşıyoruz.

Görgü kuralları çizelgesi

  • Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğ

Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli bir etkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığışeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir.

Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge   sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLİĞİ

Türkçe dil etkinliklerinde hergün hikaye okuyoruz,hikaye bitiminde çocuklarımızla hikayenin konusu,anlatmak istediği,bize verdiği mesajlar hakkında sohbet ediyoruz,çocuklarımızın dikkat ve algısını ölçmek ve geliştirmek adına soru-cevap yöntemiyle karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz,böylelikle çocuklarımız kendini ifade etme ve özgüven konusunda artık daha da başarılılar.

                                                                                   PARMAK OYUNU
AÇ KAPA
Aç kapa,aç kapa(eller açılıp kapanır)
elleri vuralım oy oy oy(eller birbirne vurulur)
elleri başının üstüne koy(başın üstüne konur)
vücudun çeşitli yerleri söylenerek devam edilir

     ŞARKI

 

HAYVANLAR
Damda leylek tak, tak, tak
Suda ördek vak, vak, vak,
Kurbağalar da derede vırak, vırak, vırak,
Evde kedi mır, mır, nav,
Yolda köpek hav, hav, hav,
Sevimlidir hayvanlar, sevimli onlar


DAĞLAR ARDINDA
Dağlar ardında bir orman varmış,
Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış,
Bir insan gelmiş, çok da zalimmiş,
Vurmuş bir bir onları, kesmiş ormanı,
Yağmur yağmamış, güneş açmamış
O zalimin sonunu gören olmamış

 

OYUN ETKİNLİĞİ:                                                              

Çocukların hepsi yere yatar ve gözlerini kapatır. Öğretmen teker teker çocuklara dokunarak sırayla ve sessizce arkasına sıralar. bir çocuk kaldığında bütün çocuklar o çocuğun etrafına gelir ve " uykucu horoz,uykucu horoz" diyerek bağırırlar ve tekrar edilerek oyuna devam edilir.

.

TEKERLEME

TONİ BONİ                                             

Toni boni toni boni      
Yukarı yukarı yukarı 
Toni boni toni boni 
Aşağı aşağı aşağı 
Toni boni toni boni 
Şap şap şap 
Toni boni toni boni 
Rap rap rap

BİLMECELER

Çocukların yuvası, bilgi doludur orası (Okul)

Kümeslerin efesi, her sabah çınlar sesi, uyandırır herkesi (Horoz)

SPOR ETKİNLİĞİ

ELLERİNİ VE DİZLERİNİ YERE KOY EMEKLEME KONUMUNDA BEKLE

BİR BACAĞINI UZATIP DİĞER BACAĞINI DIŞA DOĞRU KIVIRARAK OTUR.EGZERSİZİ DİĞER BACAĞINLA TEKRARLA.

           

BEYİN FIRTINASI SORULARI

  1. Ayakkabılarımızı giymek dışında başka ne için kullanabiliriz?
  2. Dünyayı köpekler yönetecek olsaydı neler olurdu?
  3. Yolda yürürken bir kuş tüyü buldun. Sence o tüy nereden geldi ve başından ne maceralar geçti?
  4. Plajda kumları kazarken bir define buldun. Bu define nedir? ne yapardın?
  5. Yenidoğan bir bebeksin neler gördüğünü anlat.

                                                                    

DRAMA ETKİNLİĞİ

Şimdi hepimiz gökyüzündeki bulutlarız, gökyüzünde dolaşıyoruz, dolaşırken diğer bulutlara çarpmıyoruz” der. Lider “hafiften rüzgar esmeye başladı, rüzgar bulutları sürüklemeye başladı”, “rüzgar gittikçe hızlanıyor, bulutlar da gökyüzünde daha hızlı ilerliyor, birbirlerine çarpmamaya çalışıyorlar” gibi yönergeler kullanır. Lider çocuklara “bulutlar ileride gördükleri pembe dünyaya doğru ilerlemek istiyorlar (lider daha önceden pembe bir örtüyü sınıfın uygun bir yerine asmıştır), ama rüzgar bulutların ilerlemesini engelliyor. Bulutlar ilerlemeye çalışıyor, rüzgar bulutların ilerlemesini engellemeye devam ediyor”. Bir süre devam edilir. Lider “bulutlar, hep birlikte sessizce rüzgarı dinleyelim. Ben duyuyorum, eğer istediği şeyleri yaparsak bizim mavi dünyaya gitmemize yardımcı olacağını söylüyor. Acaba rüzgar bizden ne istiyor?” der ve çocuklardan (bulutlardan) gelen yanıtlar dikkate alınarak rüzgarın istekleri yapılır. Lider de bu arada “rüzgar, tek ayak üzerinde durmamızı istiyor, tek ayakla sıçrayarak gitmemizi istiyor, çift ayakla sıçrayarak gitmemizi istiyor” der ve çocukların söylenen yönergeye uygun hareket etmelerini sağlar. Lider “rüzgar artık esmiyor, bulutlarımız çok yorulmuşlar, yavaş yavaş pembe dünyaya doğru ilerlemeye devam ediyorlar. Bulutlar pembe dünyaya gelirler. Burada çok güzel oyuncaklarla karşılaşırlar ve bu oyuncaklarla oynarlar” der.

                                                                          

MUTFAK ETKİNLİĞİ

Kurabiye yaparak öğrencilerimizin bir işi başarma ,paylaşma ,neden-sonuç ilişkisini görme ,yaptığı işin sonucunu bekleyebilme ,farklı tatlar deneyebilme ve bir ürün oluşturmaya yönelik pek çok beceriyi kazanmaları desteklendi. Öğrencilerimiz kurabiyeleri afiyetle yediler.

PROJE VE BİREYSEL ETKİNLİKLER:

Haftalık konularımız ile ilgili eğlenceli bireysel ve proje çalışmaları yapıp konular hakkında beyin fırtınası yapacağız.

 

ETKİNLİK ADI: Hareket Çalışması
(Tren Gibi Hareket Etme)

UYGULANIŞI: -Şimdi oyun parkında olduğumuzu düşünelim. -Hepimiz birer tren olalım. -Kollarımızı yanlarımızda tutalım, arka arkaya geçelim. -Tren gibi ses çıkararak hareket edelim çuf çuf çuf… -Şimdi hızlanalım. -Çocuklar, eyvah raylar koptu aniden duralım. -Başka bir yoldan devam edelim. -Şimdi durağa yaklaştık, biraz yavaşlayalım, duralım. -Yolcuları aldık devam edelim, hızlanalım, hızlanalım. -Trenimizin kömürü az kaldı, yavaşlayalım, yavaşlayalım. -Kömürümüz bitti, duralım.

 

                                                                                

OKUMA YAZMA

Okuma yazma çalışmalarına Fotokopiler ve eğlenceli oyunlu çalışmalarımızla devam edeceğiz.

40’a kadar saymayı öğreneceğiz.

Şekil kavramı ve renk çaışmalarımız devam edecek.

AİLE KATILIMI

SAYIN VELİ,

Ev işlerinizde size birisinin yardımcı olmasını ister misiniz? işte çocuğunuz bu yardım için iş başına geçmeye hazır. Çamaşır sonrası çorapların eşlerini bulmada ondan iyi birini bulamayacağınızdan eminiz. Kolay gelsin