4 Yaş Şubat 2017 Aylık Plan

T.C MEB ESA EĞİTİM KURUMLARI  ÖZEL NEŞELİ ÇOCUK ANAOKULU

2016-2017 4 YAŞ ŞUBAT AYI AYLIK PLANI

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE SANAT ETKİNLİKLERİNİN  ÖNEMİ

            Sanat etkinlikleri, temelde yaratıcılığı ve estetik duyarlığı geliştirmeyi hedefleyen etkinliklerdir. Bu çalışmalarda önemli olan nokta elde edilen sonuç değil kulanılan yöntemdir. Bu nedenle çocuklara yeterli zaman, rahat çalışabilecekleri genişlikte bir yer, yaş, gelişim düzeyi ve bireysel ayrıcalıklarına uygun ortam hazırlanılır.böylece çocuklar yaratıcılıklarını daha iyi bir şekilde ortaya koyarlar. Bunun dışında çocukların el ve kas becerileri gelişir ve kendilerini daha başarılı bulurlar.Böylece çocukların:

Çevrelerine karşı duyarlı olmalarına,

Hayel güçlerini kulanabilmelerine,

Yaratıcılıklarını geliştirmelerine,

Kendilerini ifade etmelerini öğrenmelerine,

Esnek bir kişilik geliştirmelerine yardımcı oluncaktır.

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MÜZİK ETKİNLİKLERİN ÖNEMİ

            Çocukların müzikal duyarlıkları, okul öncesi dönemde başlamaktadır. Bebeklikten itibaren çocuklar, müziğe tepki vermekte ve tepkilerinde çoğu zaman vücut hareketlerini kulanmaktadırlar. Bizlerde okul öncesinde çocukların müziğe olan ilgi ve sevgilerini geliştirerek, estetik duyarlık kazanmalarını sağlamak için müzikle ilgili yaşantıların çocuğa sağlıklı bir şekilde sunuyoruz.

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE DİKSİYONUN ÖNEMİ

DİKSİYON: Duyguların, düşüncelerin, doğru üslupla, sesin uyumunu ve sözel iletimlerin doğru söylenişinin yanı sıra, jestlerin, mimiklerin, tavırların güzel kullanılması anlamına gelir.

            Dil kaslarını geliştirir.

            Kendilerini dinlemeyi öğrenirler.

            Kendine güvenleri artar.

            Nasıl söylemesi gerektiğini öğrenirler.

            Duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde ifade ederler.

OKUL ÖNCESİ  EĞİTİMDE BİLİMİN ÇOCUKLARA KAZANDIRDIKLARI

            Çocuğun zihinsel becerilerilerinin gelişimine yardımcı olmak,

            Düşüncelerini rahatca ifade edebilme ve paylaşabilme alışkanlığı kazandırmak,

            Bağımsız düşünme ve muhakeme yeteneği geliştirmek,

            Çocuğa dinleme becerisi kazandırmak.

OKUL ÖNCESİNDE BEYİN FIRTINASININ ÖNEMİ

Okul öncesi eğtimin amaçlarından biri çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmektir. Farklı düşünme, hayal kurma, orjinallik ve sezgi yaratıcı düşünmenin en önemli noktasıdır.


KONULARIMIZ:

  • DOĞAYI OLUŞTURAN UNSURLAR( SU, HAVA, TOPRAK)
  • İLETİŞİM- HABERLEŞME
  • CİNSİYETİM; ADIM, ÖZELLİKLERİM
  • HAYVANLAR

1.HAFTA

NEŞELİ ÇOCUK KÖŞESİ

Görgü Kuralları Çizelgesi

Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğiz. Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli biretkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığı şeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir. Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir.

Diş Fırçalama Çizelgesi

Her ay evlere yollanacak olan diş fırçalama çizelgesi ile çocukların sabah, ve akşam olmak üzere günde iki kere dişlerini fırçalaması gereken çizelgeye fırçaladıklarında gülen yüz fırçalamadıklarında ise üzgün yüz yapmaları istenir. Ay sonu çizelge okula yollanır ve öğretmen tarafından değerlendirilerek öğretmenin yaptığı büyük yıldız ve küçük yıldızlar ile ödüllendirilir.

BİLİM ÇOCUK

SATRANÇ KÖŞESİ

            Okul öncesi satranç eğtimi öncelikle çocuklarımızın satrancı tanımaları ve sevmelerine yönelik faliyetleri içerir. Bu nedenle satranç ufak yaştaki çocuklara kolayca öğretilir.

AKIL OYUNLARI

Başarılı bir nesil için okul öncesinde akıl oyunları çok gereklidir. Bu nedenle akıl oyunlarını düzenli olrak yapyoruz.

CUMA GÜNÜ OYUNCAK GÜNÜMÜZ

 Oyuncak günümüzde çocuklar evden getirdikleri oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşırlar. Paylaşmanın önemini öğrenirler, paylaşarak farklı oyuncaklarla oynama imkanı bulurlar. Öğretmen çocuklara paylaşmanın önemini anlatır.

ÇARŞAMBA GÜNÜ EŞOFMAN GÜNÜMÜZZ

Haftanın hergünü yapacağımız spor etkinlikleri dışında çarşamba günleri eşofman günümüzdür. Çocuklarımızın güne daha rahat başlamalarını ve kendilerini rahat hissedeceği  ortamlarda özgürce hareket etmeleri gerektiğini hissettiriyoruz. Okulumuzun kendi eşofmanlarını giyerek esnek, rahat ve özgür hareket edeceği günlerden birini de çocuklarımıza eşofman günü olarak sunuyoruz.

SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ

Öğretmen, çocuklar sınıfta yokken, sınıfın ortasına büyükçe bir kutu getirir. Çocuklar sınıfa geldiklerinde öğretmen, onların bu kutuya olan ilgilerini, dikkatlerini gözlemler ve onlardan bu kutunun içinde ne olabileceğini tahmin etmelerini ister. Daha sonra çocuklardan bu kutu içinde çeşitli oyuncaklar olduğunu hayel etmelerini ister. Öğretmen, çocuklara “Bu kutudan hangi oyuncak çıkarsa mutlu olursun?” gibi şeyler sorarak  çocukların duygularını öğrenir. Bu şekilde sohbete devam edilir.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ

Bitkiler ne yer? Nasıl beslenir? Sorusu ile konuya girilir. Bitkilerin yetişmesi için verimli topraklar kadar suyun ve havanında olmasının şart olduğu, hayvanların ise su ihtiyacı kadar bitkiler ile beslenmeye gereksinimi olduğu anlatılır. Doğal kaynakaların( su, hava, toprak) kirletilmesi, aşırı kullanılması sonucu bitki türlerini etkilemesi yada hayvanların beslenmesi, barınması gibi etkenlerden dolayı nesillerin tükenmesi, doğadaki beslenme zincirinin kırılması tartışılır. Türkçe dil etkinliklerinde her gün hikayelerimizi okuyoruz.

Bilmeceler

  • Elsiz ayaksız kuyu kazar(yağmur)
  • Şekere benzer, tadı yok. Havada ucar kanadı yok.(Kar)
  • Bazer gökte bazen yerde (Sis)
  • Gökte görürüm köprü, rengide yedi türlü (gökkuşağı)

Şiir

Güneş

            Sensin bizi ısıtan

            Dünyamızı aydınlatan

            Sensiz tabiyat olmaz

            Ey güzel güneş

            Sen olmayınca dünyada

            Canlı cansız

            Varlık bilke olmaz

            Ey güzel güneş.

MÜZİK ETKİNLİĞİ

Orman

            Dağlar ardında bir orman varmış.              

            Orda bütün hayvanlar mutlu yaşarmış.

            Bir insan gelmiş, çok ta zalimmiş

            Vurmuş bir bir onları kesmiş ormanı

            Yağmur yağmamış, güneş doğmamış

            O zalimin sonunu gören olmamış.

OYUN ETKİNLİĞİ

Havada Neler Oluyor Oyunu

            Çocuklar masaya otururlar. Elllerini masanın üstüne koyarlar. Öğretmen yağmur yağıyor diyince çocuklar parmakları ile masaya vururlar, rüzgar çıktı dediğinde ellerini sallarlar, kar yağıyor dediğinde masaya yumruklarıyla vururlar, oyun lideri olarak çocuklardan biride şeçilebilr, oyun bu şekilde devam eder.

DRAMA ETKİNLİĞİ

Yüzüne Yağmur Yağıyor

            Öğretmen şu yönergeyi sözel olarak çocuklara iletir, ‘’yere sırt üstü uzan ve gözlerini yum. Şimdi çimlerin üzerinde uzanmış olduğunu düşün. Yavaş yavaş yağmur yağıyor… Küçücük yapmur taneleri alnına düşüyor… Çenenin üzerine, burnuna, ağzına, ellerine, kollarına yağmur damlaları düşüyor. Göğsüne, karnına, bacaklarının üzerine, ayaklarına hafif hafif yağmur yağıyor… Bedenin rahatladığı, hafiflediğini hisset…’’

            Etkinlik sonrasında çocuklara, kendilerine söylenenleri zihinlerinde nasıl canlandırdıkları ve ne gördükleri sorulur.

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

            Okuma-yazma çalışmalarını hergün yapıyoruz. Bu haftada öğrenmeye devam edeceğiz. Eğitici videolar izleyip, Sılayt hikayeler dinleyeceğiz dinleyeceğimiz hikeyelere göre kitap çalışmaları yapacağız.           

BEYİN FIRTINASI

Dışardasın ve çok yağmur yağıyor, sen olsaydın ne yapardın?

Çok güneşli havalarda nasıl giyinirdin?

Sen bir çiçek olsaydın hangi renk olurdun?

Ayağın çamura girseydi ne yapardın?

SANAT ETKİNLİĞİ

1-Öğretmen çocuklara sulu boya hazırlayarak beyaz resim kağıdı ve fırça dağıtır. İçinde ‘’su, kara ve toprak olan bir resim’’ yapmalarını ister. Konu serbesttir sadece içermesi gereken üç unsur belirtilmiştir. Çocuklar serbest olarak çalışmalarını tamamlar. Arzu eden çocuklar resimlerini anlatır.

2-Güneş Yapalım:

Güneş resmi çocuk sayısı kadar çoğaltılır, yırtma yapıştırma tekniği kullanılarak yapılır. Yırtma-yapıştırma için sarı-turuncu elişi kağıdı, yapışkan ve pullar masaya yerleştirilir. Öğretmen her çocuğa birer tane güneş resmi verir ve sarı-turuncu kağıtları kullanarak yırtma-yapıştırma ile güneşi tamamlamaları istenir.

3-Sulu boya, fırça ve baskı için resim kağıtları masalara hazırlanır. Öğretmen çocuklara fırça baskısı yapacaklarını söyler ve fırçayı nasıl kullanmaları gerektiğini anlatır. Bittikten sonra kurumaları beklenir.

4-Yıldız Maskesi:

Yıldız maskemizi istediğimiz renklerle boyuyalım. Yıldız maskemizi işaretli yerlerinden kesip işaretli, yerlerinden delgeç ile delelim. Deldiğimiz kısımlara ip veya lastik takalım, yıldızımızın üzerine simli uhu sürerek maskemiz süsleyebilirsiniz.

5-PROJE ÇALIŞMASI:

Toprağın altındaki ve üstündeki

     yaşam projesi yapıyoruz.

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ

Para Neden Zıplıyo

            Şişeyi tuttuğunuzda içindeki hava ısınır. Sıcak havanın itmesi, dışarıdaki soğuk havanın itmesinden daha fazladır ve parayı oynatır. Şişedeki hava soğuduğunda, paranın zıplaması durur.

SPOR ETKİNLİĞİ

Öğretmen ısınma hareketleriyle derse başlar. Daha sonra çift ayakla zıplama harekeketleri yapılır. Çemberin içine ve dışına atlanarak derse devam edilir. Çocukların gelişimi için spor çok önemlidir. Her gün düzenli olarak yapıyoruz.

KÖŞELER

BİLİM KÖŞESİ

*PROJE ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ.

BİLİM KÖŞESİ-AYIN BİLİM İNSANI

-JOHANNES GUTENBERG

Matbaa bulunmadan önce kitaplar elle yazılıyormuş.

Bu çok zaman alıyormuş ve az sayıda yapılabildiği için herkes

 yeni bilgilerden haberdar olamıyormuş.Johannes Gutenberg

 demirden harfler yaparak ilk baskı aracını yapmış.Bu sayede

 insanlar arasında bilgi paylaşımında büyük gelişme yaşanmış.

Bilgiler kolaylıkla yayılmış, basılan kitap sayısında artış olmuş ve

çoğu insan okuma yazma öğrenmiş.

AİLE KATILIMI

……………………………………………………..çocuğun velisi bu hafta aramızda olacaktır.

2.HAFTA

SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ

Öğretmen çocukların evden getirdikleri oyuncakları ellerine alıp halıya geçmelerini ister. Çocuklardan oyuncaklarının öyküsünü anlatmalarını ister.( Kim aldı, neden aldı, ne zaman alındı? Vb.)  daha sonra çocukların cevaplarını aldıktan sonra, çocuklar serbestçe oynarlar.

NEŞELİ ÇOCUK KÖŞESİ

Görgü Kuralları Çizelgesi

Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğiz. Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli biretkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığı şeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir. Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir.

Diş Fırçalama Çizelgesi

Her ay evlere yollanacak olan diş fırçalama çizelgesi ile çocukların sabah, ve akşam olmak üzere günde iki kere dişlerini fırçalaması gereken çizelgeye fırçaladıklarında gülen yüz fırçalamadıklarında ise üzgün yüz yapmaları istenir. Ay sonu çizelge okula yollanır ve öğretmen tarafından değerlendirilerek öğretmenin yaptığı büyük yıldız ve küçük yıldızlar ile ödüllendirilir.

CUMA GÜNÜ OYUNCAK GÜNÜMÜZ

 Oyuncak günümüzde çocuklar evden getirdikleri oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşırlar. Paylaşmanın önemini öğrenirler, paylaşarak farklı oyuncaklarla oynama imkanı bulurlar. Öğretmen çocuklara paylaşmanın önemini anlatır.

ÇARŞAMBA GÜNÜ EŞOFMAN GÜNÜMÜZZ

Haftanın hergünü yapacağımız spor etkinlikleri dışında çarşamba günleri eşofman günümüzdür. Çocuklarımızın güne daha rahat başlamalarını ve kendilerini rahat hissedeceği  ortamlarda özgürce hareket etmeleri gerektiğini hissettiriyoruz. Okulumuzun kendi eşofmanlarını giyerek esnek, rahat ve özgür hareket edeceği günlerden birini de çocuklarımıza eşofman günü olarak sunuyoruz.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ

            Okulda bulunan telefon, faks ve bilgisayar sınıfa getirilerek haberleşmede nasıl kullandıkları uygulamaları olarak anlatılır. Öğretmen çocuklara haberleşme araçlarını nasıl kulandıklarını sorar ve alının cevaplarla konuya devam edilir. Eskiden hangi haberleşme araçlarının kulanıldığını anlatır. Türkçe dil etkinliğinde düzenli olarak her gün hikaye okuyoruz.

Parmak Oyunu

Telefon

            Bu benim telefonum(elle tutuyor gibi)

            Konuşmak istgediğimde

            Numalara basarım(tuşlara basar gibi)

            Sonra alo derim(Serçe ve bas parmakla telefon isareti yapılır]

            Adımı soylerim

            İyi günler dilerim     

            Telefonumu kapatırım.

Bilmece

Boluda bardak, orada bagırsak, Ankara`da duysak.(telefon)

Bir agacı oymuşlar, icine dunyayı koymuslar(Radyo)

Ne ağzı var, ne dili , konuşur insan gibi (Mektup)

Ne ağzı var, ne dili,konuşur insan gibi(Mektup)

PANDOMİM

Gönüllü bir öğrenci ile öğretmen başbaşa bir iletişim aracı seçerler.Amaç sınıf arkadaşlarına hiç konuşmadan, sadece hareketleri ile o iletişim aracı ile yapılan işlemi anlatarak, hangi iletişim aracı kulandığını arkadaşlarına anlatmasıdır. Bilen çocuk, çocuklar bir sonraki pandomimi yapmaya hak kazanırlar.

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

            Okuma-yazma çalışmalarını hergün yapıyoruz. Bu haftada öğrenmeye devam edeceğiz. Eğitici videolar izleyip, Sılayt hikayeler dinleyeceğiz dinleyeceğimiz hikeyelere göre kitap çalışmaları yapacağız.           

MÜZİK ETKİNLİĞİ

Bak Postacı Geliyor

Bak postacı geliyor

Selam veriyor

Herkes ona bakıyor

Merak ediyor

Çok teşekkür ederim

Postacı sana

Pek sevinçli haberler

Getirdin bana

Bugün yalnız bu kadar

Darılmayınız

Yarına yine gelirim

Hoşça kalınız

Haydi git güle güle

Uğurlar olsun

Ellerin dert görmesin

Kismetle dolsun.

OYUN ETKİNLİĞİ

Bak Şu Konuşana

            Bir çocuk dışarı çıkar ve içeri çağrıldığında gözleri bağlanır. Çocuk, sınıftan örnek olarak seçilmiş bir arkadaşının önüne getirilir, amaç arkadaşını konuşturarak sesindenkim olduğunu bulmaktır. Adın ne? Sorusu dışında sorular sorarak onun sesini duyması ve kim olduğunu bulması gerekir. Bilirse alkışlanır ve dışarı çıkacak olan arkadaşını seçme hakkını kazanır.

DRAMA ETKİNLİĞİ

Hareketli Makineler

            Gruptaki çocuklar öğretmenin yönergesi ile birlikte önce kendi şeçtikleri birer makine olurlar ve birer makine olurlar ve bu makineyi haraket ve seslerle canlandırırlar. Daha sonra öğretmenin onlara söyledikleri makineleri canlandırmaya çalışırlar. Örneyin lokomotif, saat, saç kurutacağı, mutfak robotu, dikiş malinası otomobil motoru gibi…

BEYİN FIRTINASI

Televizyonun bozulsaydı. Ne yapardınız?

Telefon olmasaydı nasıl haberleşirdik?

Sen bir televizyon olsaydın neler yapardın?

Sen bir telefon olsaydın nasıl ses çıkarırdın?

SANAT ETKİNLİĞİ

  • PROJE ÇALIŞMASI:

Büyük bir televizyon yapıyoruz.

  • Mektup yazılacağı söylenerek her öğrenciye birer beyaz kağıt dağıtılır. Öğretmen çocukları tek tek dolaşarak, kime  ne yazmak istiyorsa çocukların yerine, onların kağıdına yazar. Çocuklar yazısı biten mektuplarını resimlerle süsleyerek zarflarına yerleştirirler ve evlerine götürürler.
  • Telsiz Yapımı: Çocuk sayısı kadar süt kutusu yada benzeri başka bir kutu, elişi kağıtları, pipet, gazlı kalem ve pullar masalara yerleştirilir. Öğretmen çocuklara telsiz yapacaklarını söyler. Süt kutuları elişi kağıtlarıyla kaplanır, pipetiyle anten yapılır, gazlı kalem ile yada pullar kullanılarak telsizin düymeleri yapılır.
  • Posta güvercinimiz önce istediğimiz renklerle boyuyalım.renkli tüyleri güvercinin üzerine yapıştıralım. Tamamladığımız etkinliğimizi panoda sergileyelim.
  • Öğretmen çeşitli dergi yaprakları, gazete sayfaları dağıtılarak buldukları iletişim araçlarını kesip çıkarmalarını ister, Çocuklar buldukları iletişim araçlarını büyük bir kartona yapıştırarak, elbirliği ile ‘’ iletişim araçları panosu’’ hazırlarlar.

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ

Yumurtayı Yüzdürün

Bir yumurtayı su dolu büyük bir bardağa yavaşca bırakın. Yumurta batacaktır. Şimdi yumurtayı çıkarın. Suya on çorba kaşığı tuz atın ve tuzun hepsi çözülene kadar bekleyin. Şimdi elinizde tuzlu su belirtisi var. Yumurtayı tuzlu suya koyun. Yumurta artık yüzecektir.Çünkü içine attığımız tuz, suyun yumurtadan daha yoğun olmasına yol açmıştır.

           

AİLE KATILIMI

Ailelere bir mektup sayfası gönderilir ve ailelerden çocuklarının en belirgin özelliklerini yazmaları istenir.

SPOR ETKİNLİĞİ

Öğretmen derse ısınma hareketiyle başlar. Çocuklar yuvarlanma, sürünme, çift ayak üzerinde sıçrayarak yürüme ve blokları yanyana koyma hareketleri yapılır.

3.HAFTA 

SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ

Öğretmen çocuklarla ayrı ayrı selamlaşarak sohbet eder. Çocukları, ilgi köşelerine yönlendirerek gözlemler. Serbest zaman etkinliği sonunda çocuklar sınıfı toplarlar.

NEŞELİ ÇOCUK KÖŞESİ

Görgü Kuralları Çizelgesi

Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğiz. Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli biretkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığı şeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir. Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir.

Diş Fırçalama Çizelgesi

Her ay evlere yollanacak olan diş fırçalama çizelgesi ile çocukların sabah, ve akşam olmak üzere günde iki kere dişlerini fırçalaması gereken çizelgeye fırçaladıklarında gülen yüz fırçalamadıklarında ise üzgün yüz yapmaları istenir. Ay sonu çizelge okula yollanır ve öğretmen tarafından değerlendirilerek öğretmenin yaptığı büyük yıldız ve küçük yıldızlar ile ödüllendirilir.

CUMA GÜNÜ OYUNCAK GÜNÜMÜZ

 Oyuncak günümüzde çocuklar evden getirdikleri oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşırlar. Paylaşmanın önemini öğrenirler, paylaşarak farklı oyuncaklarla oynama imkanı bulurlar. Öğretmen çocuklara paylaşmanın önemini anlatır.

ÇARŞAMBA GÜNÜ EŞOFMAN GÜNÜMÜZZ

Haftanın hergünü yapacağımız spor etkinlikleri dışında çarşamba günleri eşofman günümüzdür. Çocuklarımızın güne daha rahat başlamalarını ve kendilerini rahat hissedeceği  ortamlarda özgürce hareket etmeleri gerektiğini hissettiriyoruz. Okulumuzun kendi eşofmanlarını giyerek esnek, rahat ve özgür hareket edeceği günlerden birini de çocuklarımıza eşofman günü olarak sunuyoruz.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ

            Çocuklar halıda daireler şeklinde otururlar. Öğretmen çocuklar arasına oturur ve herkesin yanındaki arkadaşını incelemesini söyler. İncelemelerden sonra ‘’ Görüyorsunuz ya hepimiz birbirimizden farklıyız, hepimizin değişik özellikleri var, isterseniz birazda bu özelliklerden bahsedelim.’’ Gibi bir konuşma ile konuya girer ve cinsiyetlerden ve genel görünüşte farklı olan özelliklerden, saç rengi, göz rengi, boy gibi. Daha sonra önce kendisi model olarak özelliklerini anlatır. Örneyin benim adım Ezgi, ben bir kızım, benim saçım uzun ve siyah gibi, daha sonra çocuklarda kendileini anlatırlar.

Bilmece

  • Benim iki pencerem var, etrafı etten duvar

Hergün erkenden açarım, gece olunca kaparım(Göz)

  • Karnı şişik,kafaya yapışık(Burun)
  • İki kaşık duvara yapışık(Kulak)

Parmak Oyunu

İçimde Bir Ses Var

            İçimde tık tık bir ses var.(El kalbin üzerine konur)

            İçimde hangi organ var.

            Tık tık tık tık tık kalp var.

            İçimde gargur bir ses var( El mide üzerine konur)

            İçimde hangi organ var

            Gar gur gar gur gar gur midem var.

            Dışımda şap şap bir ses var( Şap şap da eller vurulur)

            Dışımda hangi organ var.

            Şap şap şap şap eller var.

            Dışımda rap rap bir ses var( Rap rapta ayaklar yere vurulur.)

            Dışımd ahangi organlar var

            Rap rap ayaklarım var

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

            Okuma- yazma çalışmalarını hergün yapıyoruz. Bu haftada öğrenmeye devam edeceğiz. Eğitici videolar izleyip, Sılayt hikayeler dinleyeceğiz dinleyeceğimiz hikeyelere göre kitap çalışmaları yapacağız.           

BEYİN FIRTINASI

İki kafan olsaydı ne yapardın?

Bir tane kulağın olsaydı ne yapardın?

Üç tane elin olsaydı ne yapardın?

MÜZİK ETKİNLİĞİ

            Sağ elimde beş parmak

            Sol elimde beş parmak

            Say bak say bak say bak

            Hepsi eder on parmak

            Sende istersen say bak

DRAMA ETKİNLİĞİ

Ellerini Kullanarak Ritimle İsim Çalışması

            Gruptaki çocuklar daire biçiminde yerde yada sandalyede oturularken, birinci çocuk belirli bir ritimle  ellerini çırpar ve adını söyler. Diğerleri, çocuğun adnı yüksek sesle söylerlerken, onun davranışını taklit ederek, aynı ritimle ellerini çırparlar. Gruptaki çocukların tümü en za bir kes, isimlerini, el çırparak söyleyene kadar çalışmaya devam edilir.

OYUN ETKİNLİĞİ

Küpler Nerede

            Her çocuğa bir küp verilir, çocuklar küpleri öğretmenin yönergesine göre değişik vücut kısımlarına yerleştirir. Öğ: Küpler başında, küpler kalbimde vb. gibi.

SANAT ETKİNLİĞİ

  • Öğretmen her çocuk için, üstünde bir daire olan A4 kağıdı hazırlar. Masalara pastel boya, saç için yün ve aksasuar için kurdela yerleştirir. Öğretmen çocuklardan daireleri yüz olarak tamamlamalarını ister. Her çocuk istediği cinsiyeti yapabilir.  Daha sonra aksesuarlarla tamamlanır.
  • Öğretmen yırtma yapıştırma yapmak için bir organ  resmi çizer. Masalara renkli el işi kağıtları, yapıştırıcı yerleştirir. Öğretmen çocuklara yırtma yapıştırma tekniği ile organ resimlerini tamamlayabileceklerini söyler. Çocuklar çalışmayı bitirdikten sonra orkgan hakkında sohbet edilir.
  • Öğretmen yoğurt kaplarıyla davul yapacaklarını söyler.
  • PROJE ÇALIŞMASI: Büyük bir kalp yapıyoruz.(Artık materyallerle)

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ

Burnunuz Tat Almanıza Nasıl yardım Eder?

            Havadaki ve ağzımızdaki minik yiyecek monekülleri burnumuza ulaştığında aynı anda hem tat alır hemde koklarsınınız. Diliniz size elma, patates ve havucun tatlı olduğunu söyler, ancak kokularını tanıyabilmek için burnunuza gereksinim duyarsınız.

4.HAFTA

NEŞELİ ÇOCUK KÖŞESİ

Görgü Kuralları Çizelgesi

Çocuklara görgü kurallarını günlük hayatında kalıcı bir şekilde empoze etmek için çocukların yaş ve gelişimlerini göz önünde bulundurarak eğlenceli ve hevesli hala getirip görgü kuralları çizelgesi hazırlayarak empoze edeceğiz. Günlük hayatta kullanılan, yapılan, yapılması gereken nezaket sözcükleri ve davranışları ödüllendirerek görgü kuralları çizelgesi gülen yüz veya yıldız kazanacaklarını dile getirerek görgü kurallarını kazandıracağız. Heveslendirme ve motive amaçlı haftanın birincisi alınan yıldız veya gülen yüzlerin oranına göre seçilip haftanın birincisine süprüz hediye verilecek.

Aile katılımı da çocukta davranışın olumlu yönlenmesinde ve heveslenmesinde önemli biretkene sahiptir. Verilen hediyeler aileler tarafından yapılarak çocukların kendisini önemsendiğini ve yaptığı şeyin doğru olduğunu anlamaları ve o duyguyu hissetmeleri için el emeği yapılan manevi anlamdaki hediyeler daha etkili olacaktır. Maddi anlamda alınacak hediyeler ile de eğerlendirilebilinir. Kazandırılması beklenen davranışlar çocukların toplu isimlerinin olduğu çizelge sınıfta olacak ve okulda değerlendirilecektir.

Diş Fırçalama Çizelgesi

Her ay evlere yollanacak olan diş fırçalama çizelgesi ile çocukların sabah, ve akşam olmak üzere günde iki kere dişlerini fırçalaması gereken çizelgeye fırçaladıklarında gülen yüz fırçalamadıklarında ise üzgün yüz yapmaları istenir. Ay sonu çizelge okula yollanır ve öğretmen tarafından değerlendirilerek öğretmenin yaptığı büyük yıldız ve küçük yıldızlar ile ödüllendirilir.

CUMA GÜNÜ OYUNCAK GÜNÜMÜZ

 Oyuncak günümüzde çocuklar evden getirdikleri oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşırlar. Paylaşmanın önemini öğrenirler, paylaşarak farklı oyuncaklarla oynama imkanı bulurlar. Öğretmen çocuklara paylaşmanın önemini anlatır.

ÇARŞAMBA GÜNÜ EŞOFMAN GÜNÜMÜZZ

Haftanın hergünü yapacağımız spor etkinlikleri dışında çarşamba günleri eşofman günümüzdür. Çocuklarımızın güne daha rahat başlamalarını ve kendilerini rahat hissedeceği  ortamlarda özgürce hareket etmeleri gerektiğini hissettiriyoruz. Okulumuzun kendi eşofmanlarını giyerek esnek, rahat ve özgür hareket edeceği günlerden birini de çocuklarımıza eşofman günü olarak sunuyoruz.

SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ

Öğretmen sınıfa gelir. O gün için hazırladığı progama uygun olarak eğtim ortamını hazırlar. Sınıfa gelen çocuklarla tek tek selamlaşır. İstedikleri ilgi köşelerine geçmeleri için onları yönlendirir. Öğretmen bu süre içinde çocukları gözlemler ve zaman zamanda etkinliklerine katılır. Serbest etkinlik sonunda çocuklar sınıfı toplar.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ

Öğretmen haftanın ilk günü olduğu için konu hakında genel bilgi verir. Öğretmen çocuklardan sevdikleri hayvanların isimleri sorar. hayvanların nerde yaşadıkları hakında bilgi verir. Hayvanların nerde yaşadıklarını söyler. Daha sonra parmak oyunu ve dramayla devam edilir.

Parmak Oyunu

Örümcek Baba

            Bir gün örümcek baba duvara tırmanmış.(Tırmanma hareketi yapılır.)

            Yagmur yağmış onu ıslatmış.(Yağmur işaretiyapılır, parmaklar sallanır.)

Rüzgar esmiş onu fırlatmış.(Eller bir saüa bir sola sallanır.)

Güneş açınca her yer kurumuş.(Kolar havaya kaldırılır.)

Drama Etkinliği

            Öğretmen elinde minik bir kutu tutar ve bu kutuyu sihirli toz kutusu olarak tanıtır. Çocuklardan bir hayvan çizmeleri sitenir. Hangi hayvan olacağına karar veren çocuğun üstüne sihirli toz serpilir gibi yapılır. Her çocuk seçtiği hayvanın hangi özelliklerini biliyorsa sınıfa anlatır. Böylece tüm çocuklar hayvanlarını seçer. Bir orman gezintisi yapan öğretmen ormanda tek tek hayvanlar ile karşılaşıp sohpet eder.

BEYİN FIRTINASI

Ormanda yaşayan bir hayvan olsaydın, hangi hayvan olmak isterdin?

Bir kuş olsaydın hangi renk olurdun?

Bir köpek olsaydın nasıl ses çıkarırdın?

Ormanda yaşayan bir hayvan olsaydın ne yerdin?

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

            Okuma-yazma çalışmalarını hergün yapıyoruz. Bu haftada öğrenmeye devam edeceğiz. Eğitici videolar izleyip, Sılayt hikayeler dinleyeceğiz dinleyeceğimiz hikeyelere göre kitap çalışmaları yapacağız.           

MÜZİK ETKİNLİĞİ

Kurbağa

            Küçük kurbağa

            Küçük kurbağa

            Ellerin nerede

            Ellerim yok

            Ellerim yok

            Yüzerim derede

            Küçük kurbağa

            Küçük kurbağa

            Gözlerin nerede

            Gözlerim yok

            Gözlerim yok

            Yüzerim derede

OYUN ETKİNLİĞİ

Uykucu Horoz

            Tüm çocuklar birer top olur ve uyurlar. Hiçkimse gözünü açmaz. Öğretmen tek tek çocukların başına dokunur. Başına dokunulan çocuk kalkar ve öğretmenin peşin yürür. Bir çocuk kalana kadar öğretmen çocukların başına dokunup kaldırır. Son kalan çocuğun etrafında sessizce halka olunur ve uykucu horoz diye bağırılır. Uykucu horozdan kaçarlar. Uykucu horoz onları yakalamaya çalışır.

SANAT ETKİNLİĞİ

       1-Pet şişeden penguen yapıyoruz.

2-Kağıt katlama tekniği ile balık yapılır. Öğretmen çocuklara nasıl yapıldığını gösterir.

3-Maymundan kalemlik yapıyoruz.

4-Öğretmen çocuklara ip baskısı yapacaklarını söyler.

5-PROJE ÇALIŞMASI:

Hayvanlar çifliğini yapıyoruz.

  • FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ
  • Suyun içine karabiber atıyoruz. Bunlar mikropları temsil ediyor. Sonra içine sabunu batırınca mikroplar kaçışıyor.

AKIL OYUNLARI

-BLOK BUDİES

HEDEFE BECERİLER

ŞEKİLLERİ ALGILAMA

RENK ALGISI

GEOMETRİK TERİMLER

ÖRÜNTÜ VE SÜSLEME

RİTMİK SAYMA

ŞEKİL OLUŞTURMASİMETRİK PARÇALR

İŞİTSEL ALGI

                  KULLANILAN TERİMLER

BEŞGEN PRİZMA: Beşgen ve beşgen prizmanın farklı olduğunu,beşgenin iki boyutlu,prizmanın üç boyutlu olduğu gösterilerek anlatılır.

DİKDÖRTGEN PRİZMA: Dikdörtgen bölgesi gösterilir.Sınıftan bazı verilir.

KARE-KÜP: İki boyut ve üç boyut gösterimi

SİLİNDİR:Silindire örnekler verilerek oyun içeriğine yayılacak.

DİK AÇI: Oyun içinde ve etkinliklerde dik açı direk isim olarak belirtilir.90 derecede ara ara söylenir.

                

                   HEDEF KURALLAR

1-Etkili dinleme etkinliği

2-Sıralama Kuralı

3-Kutu içeriği ve materyalleri toplama kuralı

EQUİLİBRİO

              HEDEF BECERİLER

GÖRSEL ALGI

DİKKAT-MOTİVASYON

PLANLAMA

 ZAMANI ETKİLİ KULLANMA

              TERİMLER

SİLİNDİR : Daire şeklindeki taşlarımıza (yuvarlak) terimi kullanmıyoruz. Silindir yada daire adı verilir.

KÜP : Kare şeklindeki taşlarımıza mavi kare yada kare prizma terimi kullanılır.

KÖŞE : Parçalar anlatılırken prizmaların köşeleri gösterilerek anlatılır.

KARE PRİZMA : Prizmaları taban şekillerine göre adlandırdığımızı dik tuttuğumuz zaman tabanı kare olduğu için kare prizma diyoruz.

 DİKDÖRTGEN PRİZMA: Kare prizma dediğimiz şekil yatay konumda iken tabanı dikdörtgen olduğu için bu adı veriyoruz.

DİK YAMUK PRİZMA : Parçanın geometrik şekil olarak karşılığı dik yamuk prizma olduğu için dik yamuk denir.

 YARIM SİLİNDİR : Şeklin yapısından dolayı bu ad verilir.

KÖPRÜ : herhangi bir geometrik şekil adı olma

YATAY-DİKEY : Parçaların farklı konumları anlatılırken kullanılan terim.

               

HEDEF KURALLAR

 ETKİLİ DİNLEME

PLANLAMA

 GRUPLA BİRLİKTE HAREKET ETME

 PARÇA VE KUTU TOPLAMA